Büşhram Admin
Mesaj Sayısı : 205 Kayıt tarihi : 03/02/08 Yaş : 32 Nerden : Cehennemin Dibinden =Pp
| Konu: AtiLLa İLhan Salı Şub. 05, 2008 12:35 am | |
| 1925’te Izmir’in Menemen ilçesinde dogdu.Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki yüksek ögrenimini yarida birakti, gazete ve dergilerde çalisti. Demokrat Izmir Gazetesi Genel Yayin Müdürlügü ve Basyazarligindan Ankara’da Bilgi Yayinevi Danismanligina geldi (1973-1980). Senaryolarinda Ali Kaptanoglu adini kullandi. Belli basli filmleri: Yalnizlar Rihtimi (Lütfi Akad), Atesten Damlalar (Memduh Ün), Rifat Diye Biri (Ertem Gönenç), Soför Nebahat (Metin Erksan), Devlerin Öfkesi (Nevzat Pesen), Ver Elini Istanbul (Aydin Arakon). 11 Ekim 2005 tarihinde Istanbul'da yasamini yitirdi.. 1957'de gittiği Erzincan'da askerliğini yaptıktan sonra, tekrar İstanbul'a dönüş yapan Attilâ İlhan sinema çalışmalarına ağırlık verdi. Onbeşe yakın senaryoya Ali Kaptanoğlu adıyla imza attı. Sinemada aradığını bulamayınca, 1960'ta Paris'e geri döndü. Sosyalizmin geldiği aşamaları ve televizyonculuğu incelediği bu dönem, babasının ölmesiyle birlikte yazarın İzmir dönemini başlattı. Sekiz yıl İzmir'de kaldığı dönemde, Demokrat İzmir gazetesinin başyazarlığını ve genel yayın yönetmenliğini yürüttü. Aynı yıllarda, şiir kitabı olarak Yasak Sevişmek ve Aynanın İçindekiler dizisinden Bıçağın Ucu yayımlandı. 1968'de evlendi, 15 yıl evli kaldı.Attilâ İlhan, vefatından önceki son yıllarını tarih araştırmalarına vermişti. Kendisine, ******'ün eşsiz bulduğu dehasını herkesle paylaşma misyonunu edinmiş, Türkiye'nin yakın tarihi hakkında düşündüklerini çoğunlukla belgelere dayandırarak televizyon ekranından topluma seslenme gereği duymuştu. Milli Mücadele yıllarının hangi şartlarda kazanıldığından ve o dönemin olağanüstü ruh halinden devamlı bahseder, Türkiye'nin olası bir Avrupa Birliği (AB) üyeliğinde egemenliğini AB Devletleri ile paylaşacak olmasına ise şiddetle karşı çıkardı. Batılı devletlerin dostları değil, sadece çıkarları olabileceğini söyler, onların sömürgecilik anlayışlarını hemen her platformda tarih ve belgeleri ile vererek eleştirmekten çekinmezdi. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasına giden süreçte Tanzimat Fermanı'nın çok büyük bir darbe olduğunu düşünür, bu tarihten sonra Osmanlı'nın çözülmesinin hızlandığını söylerdi. Mustafa Kemal'in bilgisi, dehası, yaptığı hareketlerde toplumu hep arkasına alması (teşkilatçılığı) ve yaptığı devrimlere olan hayranlığını her platformda vurgulayan Attilâ İlhan; onun, yaptığı devrimlerde Fransa'yı örnek almasına rağmen Avrupa devletleri ile kurduğu mesafeli ilişkileri her zaman övmekten geri durmadı. Gâzi'nin ölümünden sonra İsmet İnönü'nün batı yanlısı kararlarını ise her zaman eleştirdi. Günümüz aydınlarının çoğunun batı yanlı duruşları olduğunu söyleyip onları halkı tanımamakla eleştirir, eski halkla bütünleşmiş ve millet çıkarları için hareket eden aydın tiplerinin artık yok olma aşamasına geldiğini söylerdi. Üniversite öğrencilerince yapılan eylemlerin bir hedefe varamayacağını, çünkü öğrencilerin iktisadiî üretimde rol almadıklarını söyler, Fransız Devrimi'nin işçi sınıfı tarafından yapıldığından dem vururdu. Türkiye'de işçi sınıfını temsil eden bir siyasî partinin bulunmadığını, bunun gerçek demokrasinin önünde engel olduğunu söyler ama böyle bir partinin bir gün kurulacağını düşünürdü. Halka rağmen yapılacak olan hiçbir şeyin uzun süreli olamayacağını ise her zaman tekrarlamaktan geri durmadı. Anlattığı veya yazdığı olaylara hakim olması, kimsenin kişiliğine saldırmamaya özen göstermesi, onun, her kesimden insan tarafından takdir kazanmasını sağlamıştır. | |
|
ßus3 Süper Rocker
Mesaj Sayısı : 241 Kayıt tarihi : 04/02/08 Yaş : 29 Nerden : Lucas'ın Olduğu Her Yer..
| Konu: Geri: AtiLLa İLhan Cuma Mart 14, 2008 9:08 pm | |
| JiLet Yiyen Kız'ı biLiyorum sadece:D | |
|
sc3nT.. Süper Rocker
| |
Büşhram Admin
Mesaj Sayısı : 205 Kayıt tarihi : 03/02/08 Yaş : 32 Nerden : Cehennemin Dibinden =Pp
| Konu: Geri: AtiLLa İLhan C.tesi Mart 15, 2008 7:49 pm | |
| - ßus3 demiş ki:
- JiLet Yiyen Kız'ı biLiyorum sadece:D
Sadece JiLet Yiyen Kızı biLiyorsan büyük bir eksiklik içerisindesindir.. "Ben Sana Mecburum ","3.Şahsın Şiiri" we birton şiiri daha wardır ünlü =]]] | |
|
RoCkeR AnGel Moderatör
| |
sc3nT.. Süper Rocker
| Konu: Geri: AtiLLa İLhan Cuma Mart 21, 2008 7:31 pm | |
| - Büşhram demiş ki:
- ßus3 demiş ki:
- JiLet Yiyen Kız'ı biLiyorum sadece:D
Sadece JiLet Yiyen Kızı biLiyorsan büyük bir eksiklik içerisindesindir.. "Ben Sana Mecburum ","3.Şahsın Şiiri" we birton şiiri daha wardır ünlü =]]] Katılıyorum,, Süper şiirleri var "3. Şahsın Şiir'ini" şiddetle öneririm.. | |
|